Leerhuys Noordwijk, Oegstgeest en Leiden 

Leerhuys Noordwijk, Oegstgeest en Leiden 

Menu

Therapie

See HERE for therapy in English

Mijn visie : "Het is niet de bedoeling mensen aan te passen aan een therapievorm, maar de therapie aan de mens"

Wat een client nodig heeft is goede zorg. Om goede zorg te garanderen heeft de overheid eisen gesteld aan de psycholoog. Zo heeft de overheid BIG registraties ingesteld. Deze worden alleen verleend wanneer een basis psycholoog na de universiteit een twee jarige post doctorale opleiding heeft gevolgd. Na goed gevolg mag de basis psycholoog zich GZ (gezondheids zorg) psycholoog noemen: GZ-Psycholoog BIG. Deze BIG registratie gaat samen met een AGB code. Een persoonlijke voor de behandelaar en een voor de praktijk. Zonder deze registraties komt een behandelaar NIET in aanmerking voor vergoeding bij een zorg verzekeraar!
Helaas bewandelen sommige basis psychologen sluiproutes om aan vergoeding te komen maar dat is niet de bedoeling van de kwaliteits bewaking BIG geregistreerde psychologen door de overheid. Vraag daarom altijd naar de codes! Hier vindt u mijn registraties en contracten 


EMDR BIJ TRAUMA


Yoella heeft zowel de basis EMDR opleiding afgerond alsmede de verdieping voor ernstig trauma.
Zij heeft veel ervaring met trauma behandelingen voor zowel enkelvoudig als ernstig trauma. 
Enkelvoudig trauma blijft een trauma. Over het algemeen zijn er minder behandelingen voor nodig zijn om het trauma te verwerken. Denk aan een overval of een mishandeling. 
Langdurige mishandeling of misbruik gaat richting ernstig trauma. Het aantal behandelingen neemt over het algemeen toe omdat het trauma (zeker wanneer lang geleden) door vele neurale netwerken verweven zit. 
Oorlogstrauma wordt  vanwege de heftigheid vaak ernstig en gecompliceerde trauma genoemd.

Kijk voor meer informatie op www.EMDR.nl

COGNITIEVE GEDRAGS THERAPIE bij oa depressie en angst


Yoella heeft veel ervaring met het geven van cognitieve gedrags therapie bij zowel jeugdigen als volwassen. Ongeveer de helft van de clienten reageert heel goed op deze vorm van therapie. Het herstructureren van gedachten en emoties is in basis gestructureerd en hierdoor overzichtelijk. 

Bij dwang helpt gedrags therapie bijzonder goed en geeft veel houdvast. 

ISTDP ofwel Intensive Short Term Dynamic Psychotherapy

In eerste instantie ontwikkeld voor clienten met depressie met sterke afweer(defense)mechanismen. Deze methode is verder uitontwikkeld en is aangepast door Prof. Dr Allan Abbass voor de Borderline Organisatie. ( Niet te verwarren met Borderline Persoonlijkheids stoornis).

Het is een uitermate sucesvolle manier van therapie. Het is confronterend en laat de druk, bij de mensen die daar stevig genoeg voor zijn, goed oplopen om door de defensemechanismen te gaan.

Op youtube zijn er videos te vinden van Dr. Patricia Coughlin

Lees HIER verder.


TFP : Transference Focussed Psychotherapy 

TFP is met name ontwikkelend voor mensen met Borderline problematiek 

Het is een intensieve vorm van therapie waar realiteits toetsing voorop staat aangezien mensen met Borderline problematiek vaak switchen van alles + naar alles -.  Het is gericht op het Hier-en-NU zonder tekort te doen aan het verleden. 

De Therapie is ontwikkeld door Dr Frank Yeomans waar Yoella ook lessen van heeft gehad. 

Zie verder : Frank Yeomans SCHEMATHERAPIE

Schema therapie legt brengt oude schema's die we in ons hoofd hebben aan het licht. Zo kan een schema ' ik deug niet' er lange tijd onbewust voor zorgen dat je faalangstig voelt of altijd minder dan een ander. Andere schema's zijn bijvoorbeeld  ' ik ben niet belangrijk' "ik ben een last' Er zijn vele schema's. Deze worden opgespoord middels een vragenlijst. 

Een groot voordeel van schema therapie is dat men het verleden in de hersenen kan overschrijven. Hierdoor vervallen pijnlijke schema's en komen er gezonde en volwassen aannames voor in de plaats. 

PSYCHOANALYTISCHE PSYCHOTERAPIE 


Yoella is in basis opgeleid in de  psychoanalytische psychotherapie. Een groot voordeel is dat zij ongeacht de vorm van gekozen therapie, dynamisch kan kijken naar de persoonlijkheid van de client. Zij herkent als geen ander de onderliggende dynamiek van een probleem of stoornis. Een depressie is niet zo maar een depressie. Een depressie kan een re-actieve depressie zijn vanwege een overlijden, een leegte depressie die vaak voorkomt bij mensen met een borderline persoonlijkheid STRUCTUUR (geen stoornis) of een neurotische depressie bij mensen die overdreven last hebben van schuld en schaamte gevoelens.
Ook angst is niet zo maar angst. Angst kan voort komen vanwege een kwetsbare aanleg of door een overbelasting in de opvoeding. Het kan ook komen door een overbelasting in het hier-en-nu die oude wonden triggert waardoor men zich uiteindelijk uitgeput kan gaan voelen. Voor ieder vorm is een andere therapie aanpak van belang. 
Psychoanalytische therapie gaat uit van een introspectief vermogen van de client om binnen (dmv) de therapeutische relatie verandering toe te laten. 

MBT Mentalization Based Treatment


Door Mentalization Based Treatment (MBT) leer je je eigen gedrag en dat van anderen begrijpen en verklaren vanuit achterliggende gevoelens, gedachten, behoeften en motivatie. Hierdoor leer je zogezegd beter ‘mentaliseren’. Dat helpt je om beter met anderen en jezelf om te gaan.

Als je borderline hebt, neemt je vermogen om te mentaliseren snel af bij verhoogde spanning, bijvoorbeeld wanneer contacten met anderen intenser en hechter worden. Als dat gebeurt, word je overspoeld door emoties, voel je je snel bekritiseerd of afgewezen, vul je gedachten bij anderen in of reageer je impulsief. Ook kun je echte relaties vermijden en voel je je regelmatig leeg, alleen of waardeloos.

Mentalization-Based Treatment (MBT) is ontwikkeld in Engeland door Anthony Bateman in samenwerking met Peter Fonagy.

Hoor hier meer over MBT

AFT: Affect Fobie Therapie (McCullough)

Fantastische therapievorm voor mensen die bang zijn voor gevoelens en emoties. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor het voelen van verdriet en daardoor als je verdrietig bent juist boos reageren. Wij noemen dit afweer. In AFT leer je afweergedrag herkennen, loslaten en veranderen, zodat u vrijer kunt leven en keuzes kunt maken die bij jou passen.

Het doel van AFT is in eerste instantie om je bewuster te laten worden van hoe je zelf bent, in een relatie met een ander, dat je anders kan denken en voelen dan de ander en dat dit oké is. Vervolgens leer je gevoelens te beleven en te uiten in dagelijks leven.

AFT is een  vorm van kortdurende psychodynamische psychotherapie


ZELFZORG: In de praktijk wordt gebruik gemaakt van APPS of youtube fimpjes waar bv ontspanningsoefeningen/focus/mindfulness oefeningen/meditaties en informatie worden aangeboden. Omdat niet iedere oefening voor iedereen geschikt is, is het aan te raden om deze alleen in overleg toe te passen. Het kan bv zijn dat iemand op het ogenblik te overgevoelig is. Yoella zal aangeven wat passend is binnen uw behandelingstraject.

E-Health ( scroll naar beneden)

Voorbeelden:

spierontspanningsoefening: https://www.youtube.com/watch?v=5o-qrmePXGU

informatie over stress en ons lichaam: https://www.youtube.com/watch?v=rdkZl4Lm-nA

bodyscan voor het slapen : https://www.youtube.com/watch?v=3uqIkmcuUOo

Meditaties van Dr. Joe Dispenza zijn zeer aan te raden. Mits dagelijks toegepast, zullen ze sneller dan enig andere meditatie de Prefrontale Cortex versterken waardoor u meer grip krijgt op de emotionele impulsen (vanuit het lymbisch systeem) .

NEUROPSYCHOLOGIE


Neurofeedback is het aanbrengen van veranderingen binnen de hersen activiteit bij afwijkingen zoals ADHD ADD Autisme ed. 

Lees verder over ADHD en Neurofeedback 

VERSLAVING


Lees hier verder (scroll dan even een stukje naar omlaag)

E-Health
E-Health zijn online curussen en/of informatie welke uw behandeling kan bevorderen.

Een online cursus wordt nu door Yoella zelf ontwikkeld en leert u hoe u met kennis over uw hersenen deze kunt veranderen tbv het afnemen van uw klachten. Deze cursus is in 2016 ontwikkeld en werd in groepen gegeven. Vanaf april is deze ook online te verkrijgen. klik HIER voor meer informatie
Klik HIER voor aanmeldingEen andere vorm van E-Health is bijvoorbeeld meditaties en bodyscan. Yoella werkt hiermee sinds 2015. Ongeveer 80 % doet hier structurele voordeel mee.